.....                  
                       
                       
     
 


    .........................................
                       
                       
   


               

panthéon

   
   
           
             
               
         
  contemporaine berichtgeving  

Alexandre Dumas in het Panthéon
vrij naar een artikel van Antoinette Reerink
en aangevuld met foto's van de site Les Amis de Dumas

Zaterdag 30 november 2002 verwierf Alexandre Dumas de hoogste Franse eer: een plaatsje in het Panthéon.

Een uitbundig schouwspel vergezelt de overdracht van de stoffelijke resten van Alexandre Dumas naar het Parijse Panthéon De ceremonie vind plaats onder luid trompetgeschal en tamboergeroffel op de brede straat tussen Jardin du Luxembourg en het het strenge
mausoleum voor de helden van de Republieken

De plaatsing van een stoffelijk overschot in het Panthéon is een nationale gebeurtenis. Het is zo'n beetje het allerhoogste dat een Fransman kan bereiken. 73 helden van het vaderland, onder wie schrijvers als Voltaire, Rousseau, Hugo en Zola, maar ook belangwekkende wetenschappers als Pierre en Marie Curie hebben er eeuwige roem gevonden.


   
   
   
   
   
  Dumas was de kleinzoon van een Franse markies en een Haïtiaanse slavin. Daar haakte president Chirac afgelopen weekeinde tijdens de viering van de nationale ceremonie uitgebreid op in. Dumas kreeg niet alleen lof toegezwaaid omdat hij de revolutionaire idealen van 1789 omhelsde, maar ook omdat hij als kleurling al twee eeuwen geleden liet zien dat je in Frankrijk met hard werken, talent en verdiensten `een ontwerper van de nationale identiteit' kunt zijn, aldus Jacques Chirac.

Om het grote belang van de translatio naar het Panthéon te onderstrepen, duurde Dumas laatste reis in totaal vijf dagen. Begin vorige week werd zijn lichaam opgegraven in zijn noord-Franse geboorteplaats Villers-Cotterêts. Dit overigens tot ernstig ongenoegen van de plaatselijke bevolking, die de gemeente beroofd ziet van een wereldberoemde
publiekstrekker. Daarna werd Dumas onder geleide van een erewacht naar zijn eigen fantasiekasteeltje Monte Cristo gebracht, alwaar hem een laatste nacht werd vergund. Tenslotte kregen de Franse senatoren de gelegenheid om Dumas de laatste eer te bewijzen in het gebouw van de eerste kamer in de Jardin du Luxembourg. Van daar werd de kist zaterdagavond, begeleid door drie Musketiers en de Republikeinse garde, naar het blauw verlichtte Pantheon gedragen. Acteurs in 19de-eeuwse kostuums speelden fragmenten uit zijn toneelstukken. Bij het Panthéon volgt de Franse president Chirac de baar en brengt een plechtig saluut aan Dumas.
copyright teks Algemeen Dagblad
copyrigh foto's Les Amis de Dumas
   
 
       
       
         
       
       
 
 
het voornemen om dumas bij te zette in het panthéon wordt op 19-3-2002 wereldkundig gemaakt door jacues chirac
  NRC HANDELSBLAD   verzet te villers-cotterêt, dagbladartikel van 26-7-2002
  NRC HANDELSBLAD   dagbladverslag van de bijzitting, van 2-12-2002
 

  fragment van het 10 uur nos-journaal van 30-11-2002, wmv-bestand 478 kb