.....    
      Colofon  .
         
      ......................................  
  Was het uitgeven en laten uitvoeren van zelf geschreven muziek nog niet zo lang geleden voorbehouden aan welgestelde amateurs en gearriveerde componisten, met de intrede van de PC en Internet kwamen de technische hulpmiddelen binnen ieders bereik. Het hele proces van schrijven, uitvoeren en opnemen tot en met het produceren van de CD'tjes, het ontwerpen van de hoesjes en tenslotte de publicatie op een wereldwijd podium, kan van achter een oude keukentafel op een tochtig zolderkamertje worden volbracht.

........................

.......    
        ..  
         
   

 


                 
   


Iedere PC is uitgerust met een geluidskaart. Deze geluidskaart bevat een bank met elektronische imitaties van allerlei muziekinstrumenten. Met behulp van een speciaal programma kan dit orkest in spe worden ontsloten. AnnvilStudio is een dergelijk programma
(www.anvilstudio.com) en tovert een lege notenbalk en een pianoklavier op het beeldscherm:
 

............

.....
   
   
   
   
                    AnvilStudioWanneer met de muis een toets wordt aangeklikt verschijnt de overeenkomstige noot op de balk en produceert de geluidskaart de juiste toonhoogte. Op deze wijze kan een complete melodie worden ingebracht. Hieronder is de ontstaansgeschiedenis in beeld gebracht van de gewaagde compositie Do-Re-Me.Iedere noot kan afzonderlijk worden gedefinieerd naar lengte, volume, geluidseffect (nagalm e.d.) en de wijze van uitvoeren (bv. staccato). Meerdere partijen voor uiteenlopende instrumenten kunnen aaneen worden gesmeed tot een complexe en meerstemmige compositie. Alles is mogelijk, van de strenge piano etude voor de linkerhand 'Boer daar ligt een kip in 't water', tot een bonte kakofonie voor harmonieorkest met dubbel koperwerk.


 
              .............................................  
De levensechtheid waarmee de muziek wordt gereproduceerd hangt af van de kwaliteit van de geluidskaart, en loopt uiteen van een armzalig elektronisch piepje tot een alleszins acceptabel geluid. Wie het groots wilt aanpakken kan op de PC een externe synthesizer aansluiten. Bij een professionele synthesizer geeft dit een nauwelijks van echt te onderscheiden uitvoering. Ik heb voor de uitvoering van mijn composities gebruik gemaakt van de geluidsmodule JV-1010 van het merk Roland, een apparaat ter grootte van een autoradio, maar met de allure van een goed gedrild muziekgezelschap.


Het is het voorrecht van de zondagsschilder om zich pretentieloos te mogen verheugen over de resultaten van zijn inspanningen. De eeuwige strijd van het genie naar het volmaakte gaat aan hem voorbij. Hij denkt slechts 'Goh, net echt'.


2001 menno walsweer